Nazorg bij een kijkoperatie van de schouder

Tijdens de kijkoperatie worden er verschillende kleine insneden gemaakt. Met hechtpleisters worden deze dichtgeplakt. Slechts een enkele keer wordt een onderhuidse hechting met een oplosbare hechtdraad geplaatst, deze dienen niet verwijderd te worden. De hechtpleisters en hechtingen worden bedekt door een absorberend verband om het lekkende vocht van de kijkoperatie op te vangen.
Voor u met ontslag gaat wordt dit verband door de verpleegster vervangen door witte pleisters.

Deze pleisters dienen ter plaatse te blijven zes tot zeven dagen na de operatie. Ze mogen niet nat worden tijdens het douchen en hoeven niet vervangen of ververst te worden. Op de zevende dag mag u de witte pleisters en de onderliggende kleine hechtpleistertjes verwijderen. De wondjes zullen dan droog en genezen zijn, op een enkele na welke nog een beetje vochtig kan zijn. In dat geval ontsmet u dit met de ontsmetting die u thuis heeft (isobetadine of ontsmettings alcohol) en plakt er nog een gewone pleister op. Deze mag de volgende dag verwijderd worden, de wondjes zullen dan meestal droog zijn, zo niet dan herhaalt u dit zelfde nog een keer. Zodra alle wondjes droog en genezen zijn mogen zij ook nat worden onder de douche of in bad.

Afhankelijk van de uitkomst van de kijkoperatie heeft u al dan niet een draagdoek gekregen om de arm te immobiliseren. Indien u dit niet heeft gekregen is het de bedoeling dat u de arm normaal probeert te gebruiken echter de eerste week nog niet belasten. Indien u wel een immobilisatieverband heeft gekregen dan is het steeds van belang dat u dit 4x per dag afneemt om pendeloefeningen uit te voeren, en om de elleboog een aantal keren te buigen en te strekken. Zie voor meer uitleg hierover ook de website www.terbruggen.be, onder revalidatieoefeningen en revalidatieschema's.

Na ongeveer een week vindt de controle bij de specialist plaats. Vanaf dan zal aangegeven worden of u na nabehandeld dient te worden door een fysiotherapeut en de gepaste voorschriften zullen dan meegegeven worden.

Bij vragen mag u steeds contact opnemen met de afdeling op 0115-688605 of het secretariaat orthopedie op 0115-688335 of 688446.