De gebroken schouder

Door een (onge)val kan je de bol van je schouder in één of meer stukken breken. De meeste schouderbreuken genezen door rust alleen. Voor de meer ingewikkelde breuken is een operatie nodig. Hiervoor wordt inwendig fixatiemateriaal gebruikt, of de schouder wordt vervangen door een prothese.

Het schoudergewricht

Het schoudergewricht verbindt de bovenarm met het schouderblad. Het is een bolgewricht: het boven uiteinde van de bovenarm heeft de vorm van een bol, die past in een kommetje of pan in het schouderblad. De wetenschappelijke naam voor de bol is humeruskop, die voor de kom is glenoïd. Op de bol zitten de vier rotatorcuffpezen vast. Ze zijn belangrijk voor de bewegingen die onze arm uitvoert.

Wat is er gebeurd?

Oorzaken

Symptomen

Diagnose en onderzoek

Meestal belandt u op de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis, waar het onderzoek plaats vindt.

Behandeling

Een gebroken schouder kan zonder of met operatie genezen. Welk van beide oplossingen de arts kiest, hangt af van verschillende overwegingen.

Zonder operatie

In 85 procent van de gevallen kan het gebroken bot zonder operatie weer aan elkaar groeien. Dat heet een conservatieve behandeling.

Met operatie

Is de kans groot dat de breuk slecht of niet geneest met een conservatieve behandeling, dan gebeurt een operatie. Dat is nodig om blijvende pijn en verlies van bewegingsmogelijkheid van de schouder te voorkomen. Twee oplossingen zijn mogelijk.

Met osteosynthese materiaal

Dat gebeurt als de kwaliteit van het bot nog goed is. Inwendig reparatiemateriaal helpt de stukken bot om terug aan elkaar te groeien. Er wordt hiervoor een plaatje gebruikt, of een pen.

Met een schouderprothese

Het schoudergewricht wordt helemaal vervangen. Dat gebeurt bij oudere mensen, als de breuk ingewikkeld is en als het gewricht al voor de operatie beschadigd was door de ouderdom. Als het een heel erge breuk is, moet dat soms zelfs bij jonge mensen. Er zijn weer twee oplossingen: ofwel wordt een halve schouderprothese geplaatst, ofwel een omgekeerde totale prothese.

De halve schouderprothese

De omgekeerde prothese

Een omgekeerde prothese is een volledige prothese die niet volgens de natuurlijke anatomie wordt ingeplant, maar omgekeerd: waar de bol zat komt een kom, waar de kom zat een bol. Zo’n prothese wordt gebruikt wanneer de rotatorcuffpezen afgescheurd en/of zeer zwak zijn. Een omgekeerde prothese is dan de enige manier om ervoor te zorgen dat je je arm weer goed kunt gebruiken.

Revalidatie en herstel

Resultaten

Complicaties